duminică, 3 ianuarie 2010

Galaţi: taxă pe câine pentru cei care n-au câini

* Joi 24 dec 2009


Consilierii locali au votat joi, fără să clipească, o hotărâre prin care obligă fiecare gălăţean să plătească 2,5 lei pe an pentru câini. Chiar dacă taxa nu este deloc mare, gălăţenii nu văd rostul acestei taxe şi spun că o vor contesta în instanţă.

De parcă n-ar fi avut suficiente taxe şi impozite, gălăţenii vor fi nevoiţi de la anul să mai scoată ceva bani în plus din buzunar pentru bunăstarea bugetului local.


Plecând de la o afirmaţie a primarului Dumitru Nicolae, făcută în urmă cu câteva luni, potrivit căreia toţi deţinătorii de câini ar trebui să plătească o taxă de habitat, aleşii locali decis ca de la 1 ianuarie toată suflarea din Galaţi să plătească un impozit în cuantum de 2,5 lei pe locuitor pe an. Iar firmele, câte 50 de lei.

Noul bir a fost botezat „taxă pentru servicii de ecarisaj". Mai pe scurt, taxa de câine. Pe care o plăteşte tot omul, fie că are, fie că n-are un astfel de animal în dotare.

Crăciunul şi taxa!

Iniţiatorul hotărârii este Comisia nr. 1, buget-finanţe, cea care, anual, are obiceiul ciudat ca în luna decembrie, să vină - la braţ cu Moş Crăciun - cu noi taxe speciale. Anul acesta au scos din sac taxa de câine.

Edilii ne asigură că banii vor fi drămuiţi cu grijă şi vor fi direcţionaţi acolo unde „arde". „Sumele strânse vor fi folosite pentru extinderea şi modernizarea padocurilor, pentru sterilizarea tuturor câinilor vagabonzi, dar şi pentru eutanasierea celor bolnavi", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Edilii spun că taxa de ecarisaj este percepută deja în câteva oraşe mari din România, deci n-ar fi chiar aşa o tragedie daca ar plăti-o şi gălăţenii. Asta cu atât mai mult cu cât nici măcar nu este discriminatorie: se calculează şi iubitorilor de animale, dar şi neiubitorilor.

Un milion de lei pentru căţei

Potrivit unui calcul simplu, bugetul local va scoate aproape un milion de lei din această taxă nouă şi zglobie.

330.000 de locuitori înmulţit cu 2,5 lei înseamnă 725.00 lei. 5.000 de societăţi, înmulţit cu 50 de lei fac 250.000 lei. Total - 975.00 lei. O sumă frumuşică, cam cât să plăteşti un salariu de 1.000 de lei pe lună, timp de un an, unei echipe de 80 de muncitori.

Vor contesta

Nici n-a apucat bine să fie votată, că taxa este deja contestată vehement. Numeroşi gălăţeni ne-au mărturisit că au de gând să o atace la Tribunal, în contencios administrativ, deoarece o consideră abuzivă.

Printre contestatari se află şi mai mulţi avocaţi deci ne putem aştepta la o dispută interesantă.
Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Incredibil-_taxa_pe_caine_pentru_cei_care_n-au_caini_0_176982372.html

Niciun comentariu: