duminică, 13 decembrie 2009

PRIMĂRIA BACĂU, ABATOR DE CÂINI

PRIMĂRIA BACĂU, ABATOR DE CÂINI

11 dec.2009

Am citit recent un articol publicat într-unul din ziarele locale in care se face referire la o problemă pe cât de importantă pe atât de dureroasă a urbei bacoviene.
Titlul materialului respectiv este : “PRIMĂRIA BACĂU A UCIS MII DE CĂINI”.
În primul moment am fost tentată să cred că această ştire este prezentată ca o realizare a Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău. În timp ce lecturam articolul respectiv am început să înţeleg că de fapt este un strigăt de neputinţă al doamnei Viorica Marcu director al Direcţiei Servicii Publice.
Dar să facem un scurt istoric al informaţiilor prezentate în ziar:
1. Câinii fără stăpân sunt o problemă pentru administraţia Stavarache (nu cumva pentru cetăţenii oraşului sunt câinii iar reclamaţiile sunt problema administraţiei?).
2. Soluţie găsită între anii 2006-2008: UCIDEREA ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ A UNUI NUMĂR DE 6000 CÂINI (din calcule rezultă un număr de 4,5 câini pe zi , probabil patru câini maturi şi un pui).
3. “Legile sunt contradictorii în această problemă iar iubitorii de animale nu fac nimic concret”( oare se referă la faptul că cei care iubim căţeii nu omorâm pe zi măcar cât ucide primăria?).
4. Există două adăposturi: unul renovat cât de cât în Nicolae Bălcescu , altul improvizat în cartierul CFR.(oare există cumva un singur om din Bacău care are căţel şi ar dori să-l cazeze o noapte într-unul din aceste adăposturi? Nu cred! Vă invit să le vizitaţi!).
5. Numărul câinilor sterilizaţi este mult mai mic decât rata de înmulţire a lor (să fie o problemă că nu fac sex protejat câinii din Bacău?).
6. “Serviciul de salubrizare şi gestionare al câinilor” a angajat veterinar special pentru îngrijirea şi sterilizarea câinilor, chiar a amenajat o sală de operaţie. În schimb doamna Marcu declara că nu sterilizarea rezolvă problema ci capacitatea insuficientă a adăpostului (cumva cei care ucideau câinii au intrat in şomaj? Asta să fie singura soluţie a doamnei Marcu? Cazarea şi execuţia patrupedelor?).
7. Sunt şi cazuri fericite cum ar fi cel din Comăneşti unde sunt idei, interes şi suflet, mult suflet.
Tot în acest articol o propoziţie este cel puţin şocantă: ”Problema câinilor fără stăpân mă depăşeşte”. Este declaraţia persoanei responsabile tocmai de acest lucru. În orice domeniu de activitate dacă un angajat anuntă că este depăşit de problemă cu siguranţă va fi îndrumat să îşi continue cariera în altă parte sau se caută adevarata barieră şi se înlătură imediat. Cum noi, locuitorii oraşului Bacău, suntem şi “acţionari” şi “beneficiari” ai serviciilor primăriei vă propun să găsim şi să înlăturăm obstacolele care stau în calea rezolvării problemei câinilor fără stăpân.
Cum majoritatea oamenilor au suflet şi iubesc aceste animale, consider de la sine inţeles că uciderea lor nu reprezintă Soluţia Perfectă, de altfel cred că nu este decât o idee terifiantă, plină de încărcătură negativă, care ne dezumanizează. Clar! De fapt nu este o soluţie.
Astfel un prim amănunt extrem de important îl reprezintă rezultatul unui studiu efectuat de medici veterinari care ne spune că durata de viaţa a unui câine comunitar în condiţiile străzii este între 3-5 ani. Rezultă astfel că cea mai eficientă metodă de reducere a numărului lor o reprezintă castrarea, aplicarea de crotali (însemne vizibile care atestă că au fost sterilizaţi) şi întoarcerea lor în mediul din care au fost capturaţi.
Curios este refuzul Consiliului Local Bacău şi al Primăriei Bacău de a aproba această soluţie dar în schimb să tolereze măcelul din ultimii ani. Dacă este vorba de costuri probabil că şi uciderea câinilor costă, doar dacă nu au fost folosiţi fără bani tot felul de dezechilibraţi care omoară câini din plăcere. Greu de crezut acest lucru! Dar ….

Dacă lăsăm sentimentele deoparte şi vorbim strict de eficienţă nici aici administraţia Bacăului nu stă bine. Măsura aplicată (eutanasiere de-a valma) nu are rezultatul scontat. ZERO REZULTATE. Numărul de câini este în creştere. Einstein spunea ca nebunia înseamnă să astepţi rezultate mai bune făcând exact aceleaşi lucruri. Cred că în sfârşit trebuie să vorbim de o altă abordare a acestei situaţii.
Ca de obicei nu trebuie să inventăm roata. Astfel la Sibiu, Consiliul Local prin hotărârea 378/25.09.2008 - articolul 4, a stabilit ca sarcină a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân capturarea, transportarea, cazarea, hrănirea, îngrijirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea, înregistrarea în adăpostul primăriei şi apoi remiterea lor în zona unde au fost capturaţi. În aceeaşi hotărâre se menţionează că eutanasierea se va face numai animalelor care suferă de boli cronice şi incurabile, de către personal specializat (medic sau cadru sanitar veterinar mediu) conform legii 9 din 2008. Acelaşi tip de hotărâri au fost adoptate şi de alte primării cum ar fi Constanţa, Ploieşti, Arad etc. Fondurile necesare sunt obţinute prin subvenţii de la bugetul local, sprijin nerambursabil atras prin aranjamente bilaterale sau multilaterale, transferul de la bugetul de stat către bugetul local pentru obiectivele incluse în cadrul unor programe de investiţii realizate cu sprijin extern la a căror finanţare participă şi Guvernul. Cum primăria Bacau a reuşit să atragă finanţari pentru tot felul de proiecte suntem convinşi că o atenţie din partea edililor asupra acestei probleme ar reuşi să creeze resursele necesare.
O cale ar fi parteneriatele bazate pe voluntariat între primărie şi cabinete veterinare private din oraş, între administraţia locală şi asociaţii de protecţie ale animalelor de oriunde.
Ca şi concluzie consider că prin dialog, interes, deschidere asupra problemei se pot găsi soluţii care vor face ca oamenii şi animalele să poată să se bucure de viaţa în egală măsură.
Domnule Primar, domnilor consilieri locali, doamna Marcu vă asigurăm că Asociaţia de ocrotire a animalelor PRIETENII NECUVÂNTĂTORI din Bacău este cu siguranţă un partener în rezolvarea acestei probleme.

GABRIELA MANCIU
Director
Asociaţia de ocrotire a animalelor
PRIETENII NECUVÂNTĂTORI
Sursa: http://www.observatordebacau.ro/2009/12/11/45373.html

2 comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua! sunt foarte interesata sa rezolv aceasta problema a cainilor din Municipiul Bacau dar nu stiu la cine sa apelez si ma gandeam ca ma puteti ajuta dumneavoastra, va rog frumos, este foarte important pentru siguranta cetatenilor bacauani si mai ales pentru catei!va rog frumos, aveti bunavointa si lasati-mi un numar de telefon sau o adresa de e-mail la care sa va pot contacta pentru a va cere cateva sfaturi!va multumesc pentru intelegere, cu mult respect, Silvia Sima.

valentina spunea...

Draga Silvia,in sfarsit Asociatia "Prieteni necuvantatori" functioneaza. Daca doresti sa ni te alaturi in prima si cea mai importanta actiune, de a incepe castrarea cainilor fara stapan din Bacau, NE POTI CONTACTA LA NR. DE TELEFON:0748627383/0749167432/0745176505/0746060643, sau la adresa de mail: gabrielamanciu1@yahoo.com. Te asteptam!