sâmbătă, 12 ianuarie 2008

Petitie impotriva masacrului de la Balc

Vanatoarea rusinii nationale 12.01.2008 Mircea Cartarescu "Invit si implor deci opinia publica, societatea civila, organizatiile ecologiste si pentru protectia animalelor (si nu in ultimul rand institutiile statului) sa se implice in acest caz rusinos, care, pe langa multe alte implicatii, dezvaluie dedesubturile hidoase ale vanatului de animale salbatice in Romania. " http://www.thepetitionsite.com/takeaction/80079582-5 Petitie initiata de catre SVR , are termen pana pe 19.01.2007
Vanatoarea rusinii nationale 12.01.2008
Mircea Cartarescu

Opinia publica n-ar trebui sa treaca usor, ca peste un fapt divers, peste cea mai rusinoasa si mai cinica fapta din istoria recenta a Romaniei: masacrarea barbara, fara nici un fel de justificare etica sau de orice alta natura, a aproape doua sute de mistreti pe "vesnicele plaiuri ale vanatorii" de la Balc, detinute de Ion Tiriac.
Cand bufnita alba a fost in pericol in America, pentru ocrotirea a cateva sute de exemplare s-a mobilizat o natiune-ntreaga. Altadata o industrie imensa a blanurilor atat de ravnite candva de femei, a disparut pur si simplu, distrusa de luptatorii pentru drepturile animalelor. Numai la noi ursul, cerbul si mistretul, vanati nu pentru carne, nici pentru blana, ci pentru satisfactia egoista a unor ticalosi, nu sunt aparati de nimeni.
. Dar cine ne va da-napoi cei doua sute de mistreti? Cine a-nteles cat de las, de inuman, de nedemn e sa omori fiinte care nu ti-au facut nici un rau si care sunt total lipsite de aparare in fata armei tale? Cine-a protestat impotriva (ca tot vorbim de porcine) a scroafelor suite-n copac, care-au uitat de unde-au plecat si se cred acum boieri de vita veche? Cine s-a simtit umilit de inaltii functionari si manageri ai industriilor Europei civilizate care-au venit la noi sa ceara nu "pamant si apa", ci adrenalina, excitatie, imaginea totemica a sangelui varsat pe pamant, dovedind ca omul, chiar si in costum Gucci, a ramas un animal blestemat, omorator de animale?
Invit si implor deci opinia publica, societatea civila, organizatiile ecologiste si pentru protectia animalelor (si nu in ultimul rand institutiile statului) sa se implice in acest caz rusinos, care, pe langa multe alte implicatii, dezvaluie dedesubturile hidoase ale vanatului de animale salbatice in Romania.

Aici gasim cruzimea nelimitata a magnatului Ion Tiriac si a invitatilor sai exhibata ciclic la Balc in Bihor. Placerea acestor burghezi de a inchide intr-un tarc, chiar daca are mii de hectare, turme intregi de mistreti si de a-i ciurui
La sfarsitul saptamanii, pe fondul de vanatoare de la Balc, va avea loc deja "traditionala" partida de vanatoare organizata de Ion Tiriac



Societatea pentru Prevenirea Cruzimii faþã de Animale protesteazã împotriva partidei de vânãtoare desfãºuratã, sâmbãtã ºi duminicã, pe domeniul lui Ion Þiriac de la Balc. Publicãm integral comunicatul remis AMOS News.

"În legãturã cu cea de-a 3-a ediþie a partidei de vânãtoare organizatã la Balc, ne exprimãm îngrijorarea ºi indignarea faþã de felul în care sunt tratate animalele sãlbatice din Romania de cãtre unii dintre miliardarii din tãri ale UE.

Noi credem cã vânãtoarea de la Balc este de fapt o vânãtoare "la þarc" – domeniul fiind împrejmuit – animalul fiind lipsit de orice ºansã. Din informaþiile noastre, acest tip de vânãtoare este ilegal în UE ºi deci ar trebui sã fie ºi în România.

De asemenea, considerãm imoralã creºterea unor specii de animale sãlbatice cu scopul precis de a fi ucise în “vânãtori de agrement” .

Uciderea în aceste condiþii ca cele de la Balc este total nedemnã pentru specia umanã. Invitãm, ca pe viitor, domnii: Rudolf Streicher - Austria (fost ministru al Finantelor, fost candidat prezidential) , Wolfgang Porsche - Germania (mostenitorul companiei Porsche), Siegfried Wolf - Germania (presedintele companiei Magna Europa), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Carlo Pesenti - Italia (presedintele consortiului Italcementi) , Elan Schwartzenberg (om de afaceri) sã-ºi amenajeze un asfel de domeniu de vânãtoare în tãrile lor.

Dar nu credem cã o vor face, pentru cã dacã în România organizaþiile de protecþie a animalelor nu au logistica necesarã pentru a organiza proteste “vizibile”în mass-media, care sã aducã prejudicii de imagine acestor personaje, în tãrile lor nu ar fi foarte bine apreciaþi de opinia publicã.

ªi dacã de opinia publicã din România nici cã le pasã, sfidând-o, de opinia publicã din þãrile lor vor trebui sã þinã cont.

Presedinte
Ana Hãlmageanu

Niciun comentariu: