joi, 7 octombrie 2010

ajutor pentru cainii infometati in adapostul din Oradea

În prag de iarnă, cei 400 de patrupezi abandonaţi şi fără stăpân de la adăpostul SOS Dogs sunt sortiţi unui trai de neimaginat. Un an întreg, cu toate semnalele de alarmă trase cu privire la condiţiile acestora de cazare, lucrurile nu s-au îmbunătăţit. Din contră, numărul câinilor abandonaţi s-a mărit substanţial, iar spaţiile de cazare se degradează cu fiecare lună. Mirosurile pestilenţiale, noroiul, lipsa cuştilor şi a altor dotări minime fac ca viaţa animalelor de aici să fie departe de ceea ce se poate numi o viaţă decentă. Responsabilităţile care ar trebui împărţite între administratorii adăpostului şi municipalitatea orădeană sunt pasate de la unii la alţii, victimele acestei indiferenţe fiind cele 400 de suflete.Adăpostul pentru câini, proiectat pentru cazarea a 200 de patrupede, a ajuns să adăpostească peste 400 de suflete. În această vară, administratorii centrului s-au confruntat cu un val uriaş de abandonuri. Pe de o parte, se invocă criza economică, dar în acelaşi timp îngrijitorii reclamă un "abandon organizat" al unor câini marcaţi de alte administraţii din judeţ. În această situaţie, spaţiul de 15.000 mp este insuficient. Însă dincolo de aceste aspecte, imaginea dezolantă a condiţiilor din adăpost este o problemă care nu a putut fi înlăturată, din contră, s-a accentuat. La începutul anului, la ieşirea din iarnă, promisiunile de revigorare a spaţiilor de cazare a fost un prim obiectiv asumat atât de cei de la adăpost, cât şi de Primăria Oradea. Din păcate, lunile s-au scurs, iar acum ne pregătim pentru o nouă iarnă, cel puţin la fel de friguroasă ca şi cea care a trecut. Condiţiile de aici sunt, însă, la fel de deplorabile: cuştile sunt insuficiente, noroiul din ţarcuri este omniprezent, animalele sunt murdare, nu există locuri amenajate pentru hrană, animalele fiind nevoite să mănânce hrana amestecată cu noroi. Mirosul de la ţarcuri face imposibilă apropierea oricărei persoane interesate de adopţie. În lipsa unor cuşti, bolurile cu mâncare sunt transformate în locuri de culcuş. Ţarcurile sunt suprapopulate, iar gardurile deteriorate, în timp ce împrejmuirile şubrede fac ca vântul să fie şi mai pătrunzător. "Adăpostul este suprapopulat, de aceea este aşa de greu de administrat. Este loc de mai bine. Condiţii ar fi, dacă am avea 200 de căini", a declarat Carol Lazăr, directorul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari. În opinia sa, vina pentru că, un an întreg, condiţiile de cazare nu s-au îmbunătăţit, ar reveni Primăriei, care, în acest an, nu a alocat niciun leu. "Până în acest an primeam de la Primăriei câte 50.000 lei, bani care se întorceau înapoi cu titlu de taxe. Sponsorul nostru ar avea măcar pretenţia ca administraţia locală să plătească curentul electric", a mai adăugat Carol Lazăr.

Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii se arată nemulţumiţi de modul în care a fost administrat acest adăpost. Acesta a fost unul dintre motive pentru care, în acest an, nu au mai decontat niciun leu administratorilor pentru facturile prezentate şi au decis ca suma prevăzută în bugetul local să fie cheltuită pentru construcţia de cuşti, adăposturi, împrejmuiri şi alte necesităţi. "În urma constatărilor Direcţiei Tehnice, se impune o serie de categorii de lucrări cu caracter de urgenţă. În primul rând, dorim să executăm 30 de cuşti cu patru locuri. De asemenea, dorim să construim 20 de umbrare cu o funcţiune dublă, închise pentru timp de iarnă şi deschise pentru sezonul estival", a declarat Diana Birău, şef serviciu, Direcţia Juridică din cadrul PMO. Proiectul e binevenit, însă şansele ca această iarnă să îi găsească pe căţeluşi la adăpost scad cu fiecare zi.

Persoanele interesate să vină în sprijinul acestei acţiuni sau să adopte un căţel o pot face sunând la numerele de telefon ale fundaţiei: 0359/407.110 sau 0733/071.883.

Sursa;http://www.crisana.ro/stiri/eveniment-14/primaria-arunca-pisica-in-curtea-sos-dogs-la-adapostul-cainilor-comunitari-se-cam-miauna-d

Niciun comentariu: