duminică, 27 aprilie 2008

FRPCA la Focsani

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=19192
Protectia Animalelor, la intilnire cu aspirantii la Primarie
De, Doina Ganea | 25.04.2008 ( Afisari: 107)

Federatia Româna pentru Protectia si Controlul Animalelor a anuntat ca va actiona în instanta institutia condusa de veterinarul Ionel Duta, careia îi cere interzicerea activitatii padocului de la Golesti u presedintele Mircea Serbanoiu a refuzat sa arate cu degetul si catre administratorul adapostului, respectiv Primaria Focsani

Presedintele Federatiei Române pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), Mircea Serbanoiu, a fost ieri la Focsani ca urmare a informatiilor aparute in presa legate de relele tratamente aplicate ciinilor de la padocul Primariei Focsani. Mircea Serbanoiu i-a invitat la discutii pe candidatii partidelor politice la Primaria Focsani. Din cei 10 candidati au fost prezenti însa numai Alin Trasculescu, candidatul PD-L, si Romeo Paul Postelnicu de la PNL. Primarul in functie, Decebal Bacinschi, a ignorat invitatia desi prezenta sa ar fi oferit citeva raspunsuri concrete celor prezenti. Nici dupa intilnire, reporterii nostri nu au reusit sa obtina o declaratie privitoare la absenta sa, deoarece Decebal Bacinschi nu a mai putut fi contactat. Pina la urma discutiile legate de problema maidanezilor au alunecat intr-o disputa politica intre cei doi aspiranti la fotoliul de edil sef. Mircea Serbanoiu a sustinut actionarea ilegala în cazul ciinilor suspecti de rabie. In opinia sa, principalii vinovati ar fi directorul DSVSA, Ionel Duta, si prefectul Dragos Mircea, care sint factorii morali, “pentru ca au pus pusca în mina reprezentantilor celorlalte institutii care au actionat pentru uciderea ciinilor suspecti de rabie”. In cadrul intilnirii s-a discutat si despre noua legislatie privind protectia animalelor, care promoveaza sterilizarea. „Daca nu va fi pusa în practica aceasta legislatie vor mai trece 300 de ani pina cind nu vom mai avea ciini pe strada”, a sustinut presedintele FRPCA. Referindu-se insa la raspunderea administratiei locale cu privire la gestionarea ciinilor fara stapin de la padoc, Serbanoiu l-a scos basma curata pe primar. “Eu cred ca padocul se afla in administrarea Consiliului Local si nu a primarului. Nu am dovezi ca primarul a dat ordin sa fie eutanasiati ciinii la padoc si nici nu stiu in ce imprejurari au murit acele animale. Eu cred ca DSVSA este institutia vinovata pentru ca a lasat sa functioneze acest padoc fara autorizatie si care nu respecta nici o regula”, a declarat Mircea Serbanoiu. Acesta a spus ca in jurul padocului de la Golesti s-a ridicat un gard de metal care ascunde ce se intimpla acolo, ca animale sint hranite necorespunzator si ca nu se justifica prezenta gardienilor pentru ca nu au ce sa pazeasca.

Postelnicu si Trasculescu, prima confruntare

Cei doi contracandidati prezenti la intilnirea cu reprezentantii FRPCA si-au aruncat citeva cuvinte mai taioase legate de solutiile propuse pentru protejarea animalelor abandonate. Liberalul Romeo Paul Postelnicu a fost de parere ca vinovata de situatia ciinilor vagabonzi din Focsani ar fi proasta colaborare a administratiei cu institutiile, cetatenii si cu ONG-urile. Postelnicu mai crede ca s-ar impune si un cadru juridic prin care autoritatile din preajma municipiului sa fie obligate sa colaboreze într-un parteneriat pe proiecte mari. Ideea candidatului liberal a fost ca trebuie sa existe o strinsa colaborare intre Primarie si ONG pentru gestionarea corespunzatoare a ciinilor. In general, proiectul pare a fi sustinut si de candidatul PD-L, Alin Trasculescu, numai ca acesta doreste o consultare cu cetatenii. “Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Exista studii de specialitate care spun ca punerea in libertate a ciinilor sterilizati ar duce in citiva ani la stingerea problemei. Altfel, daca teritoriul ramine liber, ciinii din vecinatate il ocupa rapid. Pe de alta parte, oamenii s-ar putea pronunta pentru adapostirea permanenta a ciinilor fara stapin, cu toate costurile pe care le implica acest lucru. Ar fi o solutie civilizata, chiar daca ea implica niste costuri suplimentare. Ca si democratia, civilizatia costa", a declarat democrat-liberalul Alin Trasculescu. (Doina GANEA)

Niciun comentariu: