luni, 7 iulie 2008

Resita:caini in mizeria umana

http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/c226ini-238n-
mizeria-umana/cn/news-20080704-06165752
Câini în mizeria umană
REŞIŢA - Priveliştea oferită de padocul de câini de la Minda, singurul din municipiu, era înfricoşătoare. Video
Câini în mizeria umană

Uniunea Europeană ne-a impus, printre multe altele, să protejăm animalele. Mai mult, s-a aprobat şi legea care le apără de cruzimile oamenilor. Cum orice lege ce ne aparţine se aplică doar la suprafaţă, de această dată am vrut să vedem cum se aplică legea animalelor la padocul de câini din Minda.

Nu de mult Jurnal de Caraş- Severin scria despre tratamentele medicale de care maidanezii au parte aici, despre mâncarea bună care li se dă, despre cât de bine o duc.

Totul era frumos, asta pentru că vizita făcută atunci la padoc fusese anunaţă. Sforile erau trase. Însă, ceea ce-am văzut ieri ne-a şocat. Mai ales că ieri am mers neanunţaţi, însoţiţi de cei de la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Caraş-Severin.

Am văzut cum câinii, îngrijiţi de oameni de altfel, sunt nevoiţi să-şi suporte propria mizerie, cum mănâncă mâncare stricată, cum zeci de animale stau închise într-o cuşcă în timp ce sunt depozitate lemne şi resturi în celelalte. Duritatea întregului „peisaj“ a fost accentuată de câinele ce zăcea mort în interiorul unei cuşti înconjurat de ceilalţi.

În momentul în care echipa Jurnal de Caraş-Severin a ajuns la padoc, se făcea curăţenie. După cât timp nu se ştie. Mirosul era insuportabil, câinii stăteau înghesuiţi în cuşti, în timp ce doi, trei îşi făceau rostul în exteriorul lor.

În faţă gardul, în spate...

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Caraş-Severin au decis să facă ceva pentru ca sufletele ce trăiesc aici să aibe parte de condiţii minime de supravieţuire.

„Câinii stau în condiţii de neimaginat. Nu le sunt curăţate cuştile, li se dă mâncare stricată iar cea mai mare problemă este că nu putem colabora cu angajaţii. De fiecare dată când venim suntem scoase afară, şi asta ca să nu vedem cum sunt tratate animalele. Cel mai tragic este că dispar câini“, spunea Alexandra Sălăgeanu, una din membrele fondatoare ale asociaţiei. Angajaţii ce se ocupau de curăţenie nu s-au arătat prea încântaţi de vizita noastră. Cu toate acestea, s-au văzut nevoiţi să ne răspundă la întrebări. Din spusele lor „societatea are bani, câinii sunt trataţi bine. Le dăm mâncare primită de la diferite societăţi, iar pentru pui avem lapte“, spunea îngrijitorul care-şi are casă chiar în incinta padocului.

Lucru infirmat de o altă membră a asociaţiei, Irina Borbely, care ne-a arătat mâncarea stricată. Am mai aflat că pentru construirea cuştilor s-a cheltuit cam 15.000 lei, bani ce nu se regăsesc în aspectul exterior al acestora. Şi de această dată ne-a fost confirmat faptul că lucrurile de la suprafaţă nu sunt întocmai cele reale.

Să aşteptăm din nou impuneri din partea U.E?

Niciun comentariu: