duminică, 29 iunie 2008

Cainii,doctori excelenti in bolile psihice

http://www.adevarul.ro/articole/cainii-doctori-excelenti-in-
bolile-psihice/353341
Câinii, doctori excelenţi în bolile psihice
de Mihaela Pavnutescu , 2008-05-29

Persoanele care suferă din cauza sedentarismului se vindecă plimbându-se alături de câini

Animalele pot deveni veritabili terapeuţi pentru stăpânii care fac efortul de a le îngriji

Doctorii din Londra recomandă pacienţilor să se trateze adoptând un câine. Bolnavii primesc de la stat câte 1.000 de lire dacă iau în grijă un animal de casă.

„Animalele de casă înlocuiesc medicamentele" este numele unui proiect-pilot lansat de curând de spitalele londoneze.

Pacienţii unor clinici londoneze pot primi, fiecare, câte o mie de lire sterline, dacă decid să-şi cumpere animale de companie. Britanicii, cunoscuţi pentru meticulozitatea lor, au ajuns la concluzia că e mai rentabil să cheltuiască bani pentru îngrijirea animalelor de casă, decât să-i aloce pentru zile de spitalizare. Această hotărâre a venit la recomandarea a numeroşi cercetători care spun că animalele îi ajută pe depresivi, diabetici sau obezi.

Ţinând cont de simpatia spontană pe care numeroase persoane o simt faţă de animale, prezenţa acestora este considerată un factor important de reducere a stresului şi de mobilizare psihică şi fizică. În zooterapie, favorit este câinele, datorită naturii sale docile şi a uşurinţei cu care poate fi dresat.

Cercetătorii susţin că acest animal, atunci când este mângâiat, determină scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care au câini suferă mai puţine intervenţii medicale sau boli determinate de stres.

SIDA şi cancerul, tratate de căţei

Într-un studiu făcut la un spital din New York, s-a descoperit că pacienţii bolnavi de inimă care aveau animale de companie erau mai veseli şi aveau o speranţă de viaţă mai ridicată decât cei care nu aveau în îngrijire niciun animal. Zooterapia este luată în serios în multe ţări din lume.

Există câini care sunt antrenaţi să aibă grijă de o persoană fără vedere sau câini care ţin companie oamenilor cu tulburări serioase ale sistemului nervos. În ultima vreme, căţeii au câştigat şi atenţia bolnavilor de SIDA sau cancer. În acest fel, chiar bolnavii incurabil pot opta pentru îngrijirea unui animal, fapt care îi determină să uite, din când în când, de problemele grave de sănătate pe care le au.

E celebru cazul unei femei în vârstă din California, care se afla în comă pe masa de operaţie, şi s-a trezit în momentul în care a intrat întâmplător un câine ciobănesc. Acesta s-a apropiat de pacientă, i-a lins mâna şi, spre uimirea personalului medical, pulsul femeii a început să revină la normal, moment în care operaţia a putut fi continuată.

Tensiunea arterială prea mare scade privind peştii din acvariu

Delfinii ajută copiii care suferă de autism să fie mai deschişi şi să-şi dezvolte abilităţi de socializare;

Peştii dintr-un acvariu, dacă sunt priviţi de persoanele care au tensiune arterială ridicată, contribuie la scăderea acesteia - cel puţin temporar;

Animalele de companie aduse într-un sanatoriu îmbunătăţesc relaţiile dintre bolnavi şi cadrele medicale;
Pisicile pot înlătura cu succes anxietatea, prin simplul fapt că sunt jucăuşe şi capabile să ofere foarte multă afecţiune persoanelor care au grijă de ele.

Niciun comentariu: