duminică, 26 decembrie 2010

Bistrita:caini vagabonzi sterilizati si eliberati

După mai multe luni de discuţii, angajaţii Adăpostului pentru câini comunitari Bistriţa a dat drumul ieri pe străzi a 17 câini vaccinaţi împotriva rabiei, deparazitaţi şi sterilizaţi. Eliberarea acestora este un experiment pentru a vedea cum reuşesc să se adapteze înapoi pe străzi, urmând ca de anul viitor să fie eliberate toate exemplarele canine aflate la centru.

Atât reprezentanţii asociaţilor canine cât şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt de acord că aceasta este singura soluţie pentru câinii comunitari din Bistriţa. „Nu am inventat noi această variantă. Alte oraşe din ţară au pus-o deja în practică şi a dat roade. Noi am dat drumul la 17 câini, iniţail au fost 20 pregătiţi pentru eliberare dar trei au fost adoptaţi intre timp. Îi vom supraveghea îndeaproape şi până anul viitor vom vedea cum evoluează", explică Ioan Bogolin, directorul DSVSA Bistriţa.

De asemena se doreşte capturarea tuturor câinilor de pe străzi, în jur de 600 de exemplare, şi trecerea lor prin acelaşi proces ca şi cei eliberaţi ieri.

Pentru aplicarea acestui program DSVSA pune la dispoziţe gratuit vaccinurile antirabie, iar primăria Bistriţa va suporta restul costurilor. Exemplul dat de Bogolin este cel al oraşului Oradea. „Am înţeles că în Oradea se practică această metodă de cinci ani şi de la 4000 de câini vagabonzi mai au acum 400. Rezultatele sunt foarte bune", explică acesta.
Sursa:
http://www.adevarul.ro/locale/bistrita/bistrita_0_395960607.html

Niciun comentariu: