miercuri, 6 februarie 2008

Cainii si pisicile au dreptul sa-si arunce stapinii dupa gratii

http://www.adevarul.ro/articole/cainii-si-pisicile-au-dreptul-sa-si-arunce-stapanii-dupa-gratii/340344
Câinii şi pisicile au dreptul să-şi arunce stăpânii după gratii
de Mihaela Pavnutescu

Legislaţia privind protecţia animalelor este din ce în ce mai dură cu stăpânii care îşi abandonează animalele. Ei riscă amenzi usturătoare şi chiar condamnarea la închisoare.

Anual, milioane de câini şi pisici de rasă sunt torturaţi, ucişi şi apoi mâncaţi, în Asia. Pretextul? Consumul cărnii acestor vieţuitoare, considerate, de altfel, animale de companie, aduce mari beneficii sănătăţii omului! Pentru asiatici, torturarea îndelungată a acestor vietăţi, înainte de a fi ucise, presupune un adevărat ritual. Ei consideră că adrenalina pe care o secretă animalul aflat în spasmele morţii frăgezeşte carnea sau îi conferă acesteia calităţi afrodiziace.

Întreceri între câini dresaţi de stăpânii lor să se ucidă între ei, magazine în care stau pe raft pisoi în vârstă de numai câteva săptămâni, târguri de animale, aşa-zise de rasă, în care zac chinuite şi înghesuite în portbagaj tot felul de suflete menite să facă deliciul cine ştie cărui viitor stăpân, toate acestea constituie doar câteva imagini din viaţa necuvântătoarelor denumite generic animale de companie.

Aceste suflete au, de multe ori, şi o soartă bună, atunci când nimeresc în casa vreunui om singur sau bun la suflet, dar, uneori, ceea ce se întâmplă cu ele depăşeşte chiar şi imaginaţia cea mai bogată. Asiaticii le cresc şi le mănâncă, deseori sunt abandonate după ce au fost obişnuite să trăiască în casă, alteori, pisicile sunt jupuite pentru blana lor, iar câinii sunt dopaţi şi puşi să se lupte noaptea pe maidan.

O societate nu este civilizată sau evoluată dacă nu respectă animalele şi dacă nu se îngrijeşte de nevoile şi suferinţele lor. Animalul de companie este protejat de lege şi este reprezentat prin stăpânul său, care este obligat să-i asigure condiţii de trai compatibile cu nevoile biologice ale rasei. Dacă acest lucru nu se întâmplă, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări, stăpânul animalului este pasibil de pedeapsă.


Amezi usturătoare în California


În fiecare vară pot fi văzuţi închişi în maşină, cu limba scoasă de căldură, căţei sau pisoi care-şi aşteaptă cu disperare stăpânii plecaţi la cumpărături sau aiurea. Niciun geam nu este deschis, iar la peste 40 de grade Celsius, afară, într-un automobil fără aer condiţionat este mai rău decât în saună. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a dat o lege, în statul său, în anul 2006, prin care îi pedepeşte sever pe cei care îşi lasă animalele de companie în maşină, în condiţii extreme de căldură.

Amenda porneşte de la 100 la 20.000 de dolari, iar pentru recidivişti, adică pentru cei care sunt prinşi în flagrant pentru a cincea oară consecutiv, pedeapsa presupune cel puţin şase luni de închisoare. „În fiecare an, numeroşi câini mor după ce au fost închişi în automobile ore-n şir, în timp ce proprietarii lor merg la serviciu, îşi fac cumpărăturile sau se plimbă. Această lege va proteja animalele de inconştienţa stăpânilor care le abandonează în condiţii insuportabile de căldură", a spus guvernatorul californian în momentul în care a dat această lege.


Noua lege românească pentru protecţia animalelor


Şi românii s-au gândit de curând că animalele nu sunt un obiect oarecare, ce poate fi folosit şi, apoi, aruncat. Astfel, preşedintele Băsescu, fostul primar al Capitalei care a dispus cu câţiva ani în urmă eutanasierea a mii de câini vagabonzi, a semnat o modificare a Legii nr. 205 din 2004 privind protecţia animalelor, modificare ce defineşte pentru prima oară termenii de „rele tratamente" şi „cruzime" asupra animalelor.
Conform legii, aceste „rele tratamente" reprezintă „comportamentul brutal, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor de trai conform nevoilor etologice, speciei, rasei, sexului şi anume: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare, îngrijire, atenţie şi asistenţă medicală".
Această lege aduce noutăţi în ceea ce priveşte, în special, soarta animalelor de companie. Este considerată cruzime şi pedepsită ca atare despărţirea puilor de mama lor până la vârsta de minimum opt săptămâni. Stăpânii nu vor mai avea voie să apeleze la intervenţii chirurgicale pentru a modifica aspectul animalelor pe care le-au luat în grijă. Căţeii şi pisicuţele nu vor mai putea fi aduşi la vestitele expoziţii sau folosiţi în spectacole dacă acest lucru le poate provoca suferinţe fizice sau psihice.


Câinii şi pisicile, în topul animalelor

În ţările dezvoltate, numărul animalelor de companie este în continuă creştere. În Franţa, de exemplu, statisticile arată că, în urmă cu câţiva ani, la 60 milioane de locuitori se aflau 47 milioane de animale de companie. Câinii şi pisicile formau grosul contingentului. Anul trecut, în România, conform unui studiu de piaţă specializat, în 40 la sută din totalul gospodăriilor urbane exista cel puţin un animal de companie. Preferaţi rămân câinii în 77 la sută din gospodăriile care deţin animale de companie şi pisicile - în 40 la sută din gospodării. În 23 la sută din cazuri este vorba adespre adopţii.

Pentru mulţi dintre proprietari, alegerea unei „jucării vii" este făcută la întâmplare. În momentul în care o persoană se decide să adopte un animal nu este supusă niciunui angajament sau constrângeri de natură juridică.

Mulţi dintre cumpărători sunt impresionaţi de faptul că puii pe care îi cumpără sunt drăgălaşi şi jucăuşi. Puţini dintre ei se gândesc că timpul va schimba fizionomia animalului achiziţionat şi că acesta poate trăi chiar peste 15 ani.În tot acest timp, responsabilitatea vieţii şi întreţinerii pisicii sau căţelului ar trebui să cadă, în mod normal, în sarcina proprietarului. Dar, de multe ori, acesta se plictiseşte repede de companionul său, îl revinde ori îl abandonează.

Trafic cu pisoi şi căţei

Traficul cu animale de companie este unul dintre fenomenele îngrijorătoare, destul de des întâlnite. În perioada anilor 2000, peste 100.000 de căţeluşi erau importaţi ilegal, în fiecare an, din Europa de Est şi aduşi în Franţa, unde erau ţinuţi în condiţii mai mult decât improprii. Cel mai adesea, pui de numai câteva zile erau smulşi de lângă mamele lor, transformate în maşini de reproducere. Erau transportaţi pe distanţe de mii de kilometri în cuşti, suferind de foame şi de sete.

Mulţi dintre ei mureau sau ajungeau la destinaţie într-o stare deplorabilă. Veneau de multe ori din locuri în care existau epidemii şi erau ţinuţi în carantină. Cel puţin patru din 10 căţei decedau în aceste condiţii.

Dar, în ciuda tuturor acestor fapte, mulţi dintre ei erau vânduţi crescătorilor, care, la rândul lor, pentru sume deloc neglijabile, îi plasau iubitorilor de animale. Multe dintre animalele de companie nu sunt adoptate decât pentru interes ornamental. Astfel, mai rău decât căţeii sau pisicile, păsările trebuie să-şi petrecă toată viaţa într-o cuşcă. Acest aşa-zis ambient nu le face deloc plăcere. La fel şi peştii. Înoată uneori în acvarii ridicol de mici şi sunt hrăniţi cu tot felul de „bunătăţi" care dospesc de substanţe chimice dăunătoare.


Asiaticii şi preferinţele lor culinare


Atrocităţi inimaginabile legate de animalele de companie sunt comise în ţările asiatice. Milioane de câini şi pisici sunt, pur şi simplu, crescuţi şi apoi mâcaţi, în fiecare an, în Asia de Sud-Est, în special în cele două Corei, în nordul Vietnamului şi în Cambodgia. În China există ferme în care sunt crescuţi câini din rasa Saint Bernard ce sunt livraţi măcelăriilor.

Această specie prezintă „avantajul" unei creşteri rapide, puii se îmbolnăvesc foarte rar, mănâncă mai puţin în comparaţie cu alte rase, adulţii nu sunt violenţi, iar o femelă poate aduce pe lume chiar şi 12 pui, un număr dublu faţă de alte rase de câini. Animalele stau în măcelării, sechestraţi în cuşti până le vine rândul să fie ucişi. Timpul în care aceste fiinţe nevinovate îşi dau duhul poate fi de până la nouă minute. Pisicile alese pentru meniurile „gustoase" ale asiaticilor au aceeaşi soartă şi fac parte, şi ele, dintre cele mai vestite rase. Condiţiile în care sunt ucise animalele de companie sunt dintre cele mai crude şi mai ingenioase, deoarece asiaticii consideră că animalul cu cât suferă mai mult cu atât are carnea mai fragedă.


Pisicile gri, la modă în blănării


Cu puţin timp în urmă, locuitorii din Chaumont, Franţa, au reclamat dispariţia pisicilor de culoare gri. Proprietarii animalelor de companie şi medicii veterinari au intrat în alertă şi au anunţat imediat autorităţile. La prima vedere, faptul părea oarecum inexplicabil. Nu era preferată o anumită specie. Cei care capturau pisicile nu erau interesaţi decât de culoarea acestor animale.

În urma cercetărilor întreprinse, s-a ajuns la concluzia că o reţea de traficanţi care tranzitau Suedia şi Germania făceau comerţ ilegal cu piei de pisică gri. Pisicile erau, pur şi simplu, vânate pe stradă sau luate din gospodării şi erau ucise şi jupuite, iar blana lor făcea obiectul caselor de modă.

Niciun comentariu: